OŠ Predoslje Kranj sodeluje v projektu Dan mednarodnega povezovanja. Namen projekta je, da Kranjske OŠ predstavimo kulinariko pobratenih in prijateljskih mest Kranja. Dogodek se bo odvijal 31. maja 2024 v Kovačnici. Naši šoli je bila dodeljena madžarska kuhinja in mentorica gospa Ula Hribar Babinski. Učenci izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane iz 7.c razreda so bili povabljeni k projektu in so se z veseljem odzvali. K uri SPH-ja smo povabili našo mentorico gospo Ulo, ki se je prijazno pridružila našim uram ter na zelo zanimiv način predstavila madžarsko kulinariko vezano na različne dogodke in letne čase. Njena predstavitev je bila prepletena z resničnimi zgodbami in madžarsko kuhinjo. Spoznali smo značilne madžarske jedi kot so doboš torta, ki se pripravlja za poroke, testenine z makom, langoš, žerbu rezine, pletenica, paprikaš itd. Za madžarsko kuhinjo je seveda značilna mleta sladka rdeča paprika in gosja ter svinjska mast. Po predstavitvi smo se z učenci odločili, da bomo za dogodek pripravili doboš torto, ki ima značilnih devet plasti biskvita s čokoladno jajčno kremo, na vrhu torte pa je kuhana karamela. Ker je priprava torte za 60 gostov kar zalogaj nam bo pomagal tudi naš kuhar Jože. Z učenci že snujemo ideje kako bomo okrasili našo stojnico, ki bo predstavljala madžarsko kuhinjo. Več pa še sledi…

učiteljica: Helena Vidmar

2024-05-13T21:50:24+00:00
Dostopnost