Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

18. decembra leta 1963 se je v Oklahomi, ZDA rodil William Bradley Pitt, bolj znan kot Brad Pitt.

Brad Pitt je prejel oskarja za stranko moško vlogo v filmu Bilo je nekoč … v Hollywoodu (2019) in štiri nominacije za nagrado zlati globus, od katerih je eno tudi prejel.

Brad Pitt je s svojo igralsko kariero pričel z igranjem nepomembnih likov v televizijskih serijah, kot je CBS-jeva telenovela Dallas iz leta 1987. Kasneje je leta 1991 postal prepoznaven kot kavbojski štopar, ki zapeljuje lik Geene Davis v filmu Thelma in Louise. Prve glavne vloge v uspešnih filmih je začel dobivati s filmoma Reka poje mi (1992) in Intervju z vampirjem (1994). Poleg Anthonyja Hopkinsa je postal član igralske zasedbe dramskega filma Jesenska pripoved, ki je izšel v letu 1994. Za svoje delo v filmu Jesenska pripoved si je prislužil nominacijo za Zlati globus. V letu 1995 je nastopil v kriminalnem trilerju Sedem in znanstveno-fantastičnem filmu 12 opic in tako spet pridobil pozornost filmskih kritikov. Za igranje v filmu 12 opic je dobil Zlati globus v kategoriji za »najboljšega stranskega igralca« in nominacijo za oskarja (Academy Award). Štiri leta kasneje, leta 1999, je Brad Pitt zaigral v kultni uspešnici Klub golih pesti. Nato je kot Rusty Ryan zaigral v svetovni uspešnici Oceanovih 11 (2001) in njenih nadaljevanjih Oceanovih 12 (2004) in Oceanovih 13 (2007). Največji komercialni uspeh je Brad Pitt doživel s filmoma Troja in Gospod in gospa Smith. Svojo drugo nominacijo za oskarja je prejel za upodobitev Benjamina Buttona v filmu iz leta 2008, Nenavaden primer Benjamina Buttona.

Po letu 2008 je Pitt dobil glavno vlogo v filmu Quentina Tarantina, imenovanem Neslavne barabe, ki je premiero doživel avgusta 2009 na filmskem festivalu 2009 Cannes Film Festival. Film je zaslužil 311 milijonov ameriških dolarjev in dobil veliko pozitivnih kritik. Igral je tudi v filmu Izgubljeno mesto, posnetem po istoimenskem romanu Davida Granna, ki govori o britanskem popotniku, ki odkriva skrivnosti amazonske civilizacije.

Poleg svoje filmske kariere se Pitt ukvarja tudi z različnimi humanitarnimi dejavnostmi in je znan po svojem prispevku k dobrodelnim projektom. Je ena najbolj prepoznavnih in vplivnih osebnosti v zabavni industriji.

 

Dostopnost