Naša šola se je tudi letos – tako kot že vrsto let pred tem – pridružila čistilni akciji, ki jo občina Kranj in Zveza tabornikov občine Kranj organizirata že več kot dvajset let. Akcija z naslovom Očistimo Kranj 2022 – Kranj ni več usran, v občini sicer poteka na soboto, mi pa smo jo izvedli dan pred tem, 25. marca.

Na predmetni stopnji smo jo izvedli 4. in 5. šolsko uro. Ker nam je odlično služilo tudi toplo in sončno vreme, smo izkoristili razmere in poleg koristnega dela opravili še prijeten sprehod. Vsak oddelek je prejel nekaj vreč za smeti in zaščitne rokavice, v zahvalo pa še drobno pozornost s strani organizatorja. Učenci in učenke so skupaj s spremljevalci pokazali veliko mero odgovornosti in zrelosti, saj so vestno polnili vreče, ki jih je po koncu akcije pobrala kranjska komunala. Razgovori z učenci med sprehodom/pobiranjem smeti so pokazali, da se dobro zavedajo tako pomena akcije kot skrbi za okolje.

»Ko gre za smeti, se mi zdi, da imamo še kar dobro okolje. Drugače pa se mi čistilna akcija zdi dobra ideja, ker nas ozavešča, da moramo paziti na čisto naravo,« je pred začetkom akcije povedal učenec 9. razreda, Lovro Loborec. In kaj si misli, ko gleda pločevinke in drugo nesnago v naravi: »To je znak neodgovornih ljudi.« Njegovo mnenje deli Luka Orlič: »Takšne akcije so dobre za naravo, da je ne onesnažujemo, da je bolj čista. Če imam pri sebi odpadek, ga odložim v prvi koš za smeti, v naravo pa ga ne vržem.«

Kdo pa so tisti, ki odmetavajo smeti? Učenci in učenke so mnenja, da njihovi vrstniki dokaj dobro skrbijo za okolje, med »krivci« pa naj bi bili starejši, ki se s tem morda želijo postavljati pred prijatelji in se jim ne zdi vredno odnesti odpadka do smetnjaka. Ker se jim ga ne ljubi nositi s seboj, ga odvržejo v naravo. A tudi naši učenci priznavajo, da niso brez greha in da so tudi sami kdaj med tistimi, ki nimajo potrpljenja, da bi odpadek odnesli v koš. Verjamemo, da bo tudi tokratna akcija pripomogla k temu, da na naslednjem športnem dnevu za nami ne bodo ostali odpadki, ki jih narava ne more sama razgraditi v doglednem času.

Simon Demšar

2022-03-30T18:44:17+00:00
Dostopnost