PONEDELJEK

V ponedeljek, 28. februarja smo učenci 9. razredov odšli na naravoslovni tabor v CŠOD Breženka v Fiesi.

Prvi dan smo se okoli 8. ure zjutraj z avtobusom odpravili na pot. Vožnja je bila dolga približno 2 uri, vključno z krajšim postankom za malico. Okoli 11. ure smo prispeli do CŠOD-ja, kjer nas je pozdravil vodja doma Rado Gregorič in nas razdelil v sobe. Vsi smo se v miru razpakirali, nato pa smo posebej A in B razred imeli uvodni sestanek v jedilnici, kjer nam je vodja doma razložil osnovna pravila ter urnike dejavnosti in obrokov. Po uvodnem sestanku smo lahko za nekaj časa odšli nazaj v sobe, kasneje pa smo imeli kosilo. Po kosilu smo do dveh lahko bili v svojih sobah, ob dveh pa smo imeli UPČ oziroma usmerjen prosti čas, med katerim smo lahko igrali različne športe, bili na plaži, brali, se pogovarjali … Ob treh pa je bil čas za prvo dejavnost. Dejavnosti smo imeli posebej in se po uri in pol zamenjali. B razred je najprej imel nordijsko hojo, A razred pa sredozemske rastline. Pri nordijski hoji smo se naučili osnove hoje, kako uporabljati palice, ter na koncu odšli na krajši sprehod. Pri sredozemskih rastlinah pa smo samostojno reševali učne liste in se sprehodili okoli doma, kjer smo spoznali nekatere sredozemske rastline. Pred večerjo smo lahko bili še za nekaj časa v sobi, po večerji pa smo se okoli sedmih odpravili na večerni pohod do Pirana. Bila je burja, mi pa smo hodili po obalni poti. čisto zraven morja. Ko smo prišli nazaj, smo se začeli pripravljati na spanje, ob deseti uri pa naj bi vladal nočni mir.

TOREK

Po prvi noči smo se v torkovo jutro zbudili nasmejani in zaspani. Za dobro jutro so nas odpeljali na krajši sprehod, pričakal pa nas je dišeč zajtrk. Takoj potem smo šli v akcijo, namreč čakal nas je ne preveč naporen pohod do prelepega Pirana. Iz punte smo videli delfine, ki so veselo skakali iz vode. Imeli smo krajšo razlago, nato šli v že izbrane skupine in sami raziskovali lepote mesta. Za nagrado smo lahko nakupovali spominke, šli na sladoled , ali se sprehajali. Po kosilu smo imeli morsko biologijo, ribištvo pa nam je odpadlo.

SREDA

Kot vsak dan smo tudi danes vstali ob 7:15, se pripravili in ob 7:35 odšli na krajši sprehod okoli jezera. Po zajtrku smo se razdelili po svojih skupinah in začeli orientacijski pohod. Hodili smo sami kar mi je bilo všeč, orientirati smo se morali po kompasu, izmeriti azimut, hoditi okoli jezera, metati žogice v posodo, meriti temperaturo jezera in morja, kislost jezera in morja, na splošno smo raziskovali mesto Fiesa. Kot vsak dan so šli prvi na kosilo A.razred, B-jevci pa smo počakali. Po kosilu in počitku smo imele usmerjen prosti čas (UPČ), nekateri smo igrali odbojko in se kartali, spet drugi so brali knjigo, ali pa na igrišču za domom igrali košarko ali namizni tenis. B. razred smo najprej spoznavali jezeri v Fiesi, zdi se mi, da je bilo to bolj všeč tistim, ki jim je všeč narava. Kasneje pa smo se še pomerili v lokostrelstvu. Večer pa je bil čas za zabavne igre in kviz. Sreda je bila kar zanimiva, vendar so bili kakšni drugi dnevi bolj razburljivi.

ČETRTEK

Četrti dan že obvladamo jutranjo rutino. Vstanemo ob 7.15, se uredimo, gremo na kratek sprehod po okolici in se odpravimo na zajtrk. Kmalu po njem že odidemo na pohod do Strunjana. Pot nas je iz Fiese vodila najprej po cesti, nato skozi predor Valeta in po uhojenih pešpoteh vzdolž slovenske obale, vse do strunjanskih solin. Za spomin smo na tamkajšnjem mostičku naredili fotografijo in se čudili količini morskih klobukov, ki so priplavali mimo. Nato smo se povzpeli do strunjanskega križa, kjer smo se ozrli po okolici. V daljavi smo lahko videli mesti Trst in Trbiž ter celo našo najvišjo goro, Triglav. Spustili smo se do cerkve, kjer smo pojedli našo malico, nato pa si ob obali privoščili kepico sladoleda. Sledila je pot nazaj do Fiese, kjer nas je že čakalo kosilo. Po kosilu smo imeli prosti čas, ki smo ga preživeli v parku ob fieških jezerih, nekateri pa so celo zbrali pogum in se namočili v hladni morski vodi. Potem smo se 9. a razred odpravili raziskovat obalo ob oseki in njene prebivalce. Skupine so še tekmovale v gradnji stolpičev iz kamnov in izdelavi mozaikov. Nato sta se razreda zamenjala in zavihali smo rokave v kuhinji. Priprava klapavic je potekala brezhibno. Prva in druga skupina sta čistili školjke, tretja je sekljala peteršilj, četrta pa česen. Sestavine smo zmešali v loncu in pripravili okusne klapavice v omaki. Le nekaj učencev jih ni poskusilo, drugi pa smo uživali v morski poslastici. Prišel je čas za večerjo in kratek odmor. Večer smo zaključili z igranjem tombole, medtem ko je 9. b razred tekmoval v namiznem tenisu in štrbunku. Kakor so učitelji pričakovali, smo vsi ob pol desetih mirno spali v naših posteljah ;).

PETEK

Naše zadnje jutro v Fiesi smo se ponovno zbudili ob 7.15 in za razliko preskočili jutranjo telovadbo. Tako smo imeli malo več časa za pakiranje svojih oblačil in drugih osebnih predmetov. Po okusnem zajtrku smo se zbrali pred domom in se odpravili proti Piranu. Tam nas je pričakala ladja z imenom Solinarka, ki nas je pripeljala do Sečoveljskih solin. Po vetrovni vožnji smo prispeli na naš cilj. Tam smo si na toplem ogledali krajši film o solinarstvu in tamkajšnjem ekosistemu.

Prispevek smo pripravili: učenci in učenke izbirnega predmeta Vzgoja za medije televizija

(Naja, Julija, Lana, Pia, Špela, Patricija)

2022-03-14T18:00:01+00:00
Dostopnost