Zadnji šolski dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo letos združili s kulturnim dnevom z naslovom Slovenija, moja dežela. Namen je bil, da učenci ozavestijo Slovenijo kot samostojno državo in da jo podrobneje spoznajo. »Dejstvo, da imamo samostojno državo, ni niti približno samoumevno,« je povedal organizator kulturnega dneva, učitelj zgodovine Matjaž Pelko.

»Zdi se mi pomembno, da ne pozabimo, da samostojna država ni nekaj samoumevnega. Obstajajo veliko večji narodi, ki nimajo svoje države, na primer Katalonci v Španiji. Po velikosti se ne moremo meriti z večjimi državami, lahko se pa po dosežkih. Poleg tega se mi zdi pomembno, da ločimo med državo in dnevno politiko, med funkcijo in osebo, ki to funkcijo opravlja. Politiki se menjajo, država pa ostaja,« je o kulturnem dnevu in razlogih zanj povedal Matjaž Pelko.

Verjetno največje presenečenje je bilo na vrsti že takoj na začetku, saj nas je preko video posnetka neposredno nagovoril sam predsednik republike, Borut Pahor. V nagovoru je dejal, da je šola predvsem znanje, ki ga potrebujemo, da bomo lahko uresničili svoje velike sanje. Učence je pozval, naj razvijajo svoje talente, naj bodo pogumni in odločni, a tudi strpni in potrpežljivi. Zaključil je z besedami: »Drug drugemu bodite prijatelji in tako bomo skupaj ustvarjali lepo prihodnost.«

In kako je učitelj Matjaž Pelko prepričal predsednika države, da je posebej za nas posnel video: »Vem, da predsednik objavlja posnetke na družbenih omrežjih, pa sem si rekel, morda si bo pa vzel čas tudi za nas. Na njegov urad sem poslal dopis in ker sprva ni bilo nobenega odziva, sem na vse skupaj že skoraj pozabil. Nato pa me je zadnji dan popoldne presenetila elektronska pošta s posnetkom nagovora.«

Tisti, ki začetkov samostojne Slovenije še ne poznajo ali pa so že malo pozabili, kaj se je dogajalo v dneh in mesecih okoli leta 1991, so svoje znanje lahko osvežili s pomočjo dveh kratkih filmov. Nato so se učenci razdelili v skupine, si izbrali eno izmed ponujenih tematik in izdelovali plakate na izbrano temo. Izbirali so lahko med naslednjimi temami: gradovi na Slovenskem, naravna dediščina z Goričkega v Piran, 30 let uspehov slovenskega športa, slovenski mladinski film od Kekca do Košarkar naj bo, slovenske avtohtone domače pasme in živalski endemiti ter pregled slovenskih dosežkov v Himalaji. Tri šolske ure so skoraj prehitro minile, saj je bilo najprej treba plakat zasnovati, nato pa to še izdelati. Morda je k motivaciji nekaj pripomoglo tudi to, da so učenci za iskanje informacij lahko uporabljali mobilne telefone in internet.

Vsebino izdelanih plakatov so skupine predstavile ostalim sošolcem, najbolj posrečene pa so razobesili na oglasnih deskah. Za piko na i spoznavanju Slovenije in v počastitev kulturnega praznika, do katerega nas je sicer ločilo še nekaj dni, smo si zadnjo uro ogledali film, ki so ga namesto proslave v živo izdelali učenci in učenke 9. razreda: Jure Kofjač Flerin, Ajda Kopač, Mark Ažman, Jaš Cuderman, Špela Tomše in Lovro Loborec. Pri ustvarjanju video podcasta jih je idejno in strokovno vodila učiteljica slovenščine, Branka Vodopivec, Jure pa je material še mojstrsko zmontiral.

Simon Demšar

Fotografiji: Simon Demšar in Branka Vodopivec

———————————————————————————————————————————————————————————————

Oglejte si tudi NAGOVOR PREDSEDNIKA.

———————————————————————————————————————————————————————————————

2022-02-14T18:16:22+00:00
Dostopnost