V četrtek, 10. oktobra, smo se učenci 7. a in 7. b odpravili na naravoslovni dan v Škocjanski zatok. To je naravni rezervat, ki se nahaja v neposredni bližini Kopra in predstavlja preostanek morja, ki je nekoč obdajalo mesto.

Škocjanski zatok je bil nekoč morski zaliv, ki sta ga počasi zasipavali rečici Badaševica in Rižana in se je zamočviril. Tu se mešata slana in sladka voda – somornica. Rezervat je izjemnega pomena zaradi pestrosti rastlinskih in živalskih vrst.

Učenci smo se v dveh skupinah sprehodili po učni poti okrog rezervata, pri tem pa smo opazovali ptice in druge živalske vrste ter različne rastline. Zelo zanimiv je bil razgledni stolp, kjer smo z višine opazovali okolico. Ptice smo opazovali z daljnogledi, nismo pa jih videli veliko, saj so ravno prejšnji dan kosili travnike. Izvedeli smo veliko o ohranjanju naravnega rezervata, med drugim tudi, kako jim pri tem pomaga podolsko govedo in kamarški konji. Največja atrakcija Škocjanskega zatoka pa je zagotovo flamingo – plamenec, ki nas je presenetil s svojo sivkasto belo barvo. Vodička nam je razložila, da je takšen zato, ker njegova prehrana ne vsebuje rakcev, ki dajejo njegovim sorodnikom značilno rožnato barvo.

Ekskurzija nam je bila všeč, želeli pa bi si še kake popestritve.

Učenci šolskega novinarstva: Taj, Rok, Lana, Liza, Inja

2019-10-14T20:36:58+00:00
Dostopnost